Laatst werd ik geïnterviewd voor de krant. Ja, je leest het goed😊. Maarre, nog even geduld, het verhaal is ‘in the make’.

De interviewster vroeg me naar een succesverhaal. Jeetje, een succesverhaal. Ik begon wat te stamelen en diste wat op uit mijn geheugen. Iets wat naar mijn maatstaven (en hopelijk die van de lezers) groot genoeg zou zijn. Ik kreeg het er een beetje warm van.

Later dacht ik erover na. Wat ís een succesverhaal? En wat maakt iets tot een succes? Is een klein succes eigenlijk één grote?

 Naast mijn praktijk werk ik als begeleider in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Wij hebben veel stagiaires over de vloer. Ik word daar altijd blij van, vind het leuk om met hen te werken. Benieuwd wat we van elkaar kunnen leren.

Waar de ene stagiaire meteen vol gas gaat, heeft een ander tijd nodig. Dat laatste geldt voor Melissa. Ze is al enige tijd bij ons en heeft nog wat moeite met initiatief nemen en contact maken met de cliënten.

Na een dag met haar gewerkt te hebben vraag ik haar wat er goed ging die dag. Ze lijkt me wat verbaasd aan te kijken: ‘Ehh, goed ging? Ik kan toch niet van mezelf zeggen wat er goed ging misschien vind jij van niet’. Prima, duidelijk antwoord, ik stel mijn vraag anders: ‘Wat vind jíj dat er goed ging vandaag?’ Ze denkt even na en zegt: ‘dat het me gelukt is om Maurits zelf zijn jas uit te laten trekken.’ Ik knik, en ben het helemaal met haar eens. Dat vond ik heel knap gedaan! En, wat nog meer? Ze noemt een aantal dingen op en ik knik. Een glimlach zie ik ook bij haar verschijnen… van oor tot oor.

De slotvraag van de dag is wat ze morgen anders zou willen doen. Ze verteld meteen dat ze graag meer met de cliënten zou willen praten want hier heeft ze moeite mee. Dit wil ze gaan oefenen bij het helpen met de jassen aan- en uittrekken.

We zijn nu een paar weken verder en ik zie een andere Melissa. Een jonge vrouw die meer straalt, makkelijk contact met de cliënten maakt: verbaal én non-verbaal, meer vragen stelt en actiever in gesprekken aanwezig is.

Wats kebeurd? Er is iets veranderd dat is zeker. Is mijn interventie hier de oorzaak van? Ik mag dat natuurlijk graag denken. Zeker weten doe ik het niet. Het heeft er misschien op een bescheiden manier aan bijgedragen. Succes is het voor mij wel. Háár succes! En… mijn succesmomentje…🥰